Login

Zaboravih zaporku

UNDER MELODY
Poll

Koji OS koristite na mobitelu (smartphoneu)?

 
 
 
 
 

Rezultati

Zagreb
Vrijeme
CURRENT MOON
Latest topics
» 15 najpoznatijih slika duhova
by Neptun uto tra 30, 2013 2:45 pm

» Dječak 'na nebu' upoznao sestru za koju nije ni znao
by Neptun uto tra 30, 2013 2:30 pm

» Upoznajte dijete koje u detalje zna opisati svoj prosli zivot!
by Neptun uto tra 30, 2013 2:22 pm

» Mačak koji predviđa smrt
by Neptun uto tra 30, 2013 2:18 pm

» Kakav to stvor baulja kanalizacijom?
by Neptun uto tra 30, 2013 2:13 pm

Keywords

lilo  stitch  


Djevojčica koja je ušutkala svijet na 5 minuta

Go down

Djevojčica koja je ušutkala svijet na 5 minuta

Postaj by Mato on sri stu 17, 2010 1:14 pmPoruka kojom je 12-godišnja Kanađanka Severn Suzuki prije 18 godina zaustavila svijet i ostavila bez riječi sve one koji odlučuju o sudbini našeg planeta, danas ima veću težinu nego ikad. Severn je u ime organizacije ECO (Environmental Children Organization) u lipnju 1992. u Rio de Janeiru održala govor na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju gdje je došla s još troje članova svoje organizacije. Ona i njezini vršnjaci sami su skupili novac kako bi mogli doći na konferenciju, stati za govornicu i poručiti odraslima da se moraju promijeniti.
“Ovdje nisam došla sa skrivenim namjerama, samo se borim za svoju budućnost. Izgubiti budućnost nije isto kao i izgubiti izbore ili nekoliko dionica na burzi. Ovdje govorim u ime svih budućih naraštaja, u ime djece diljem svijeta koja umiru od gladi i čiji plač nitko ne čuje, u ime bezbroj životinja diljem našeg planeta koje umiru jer nemaju kamo otići. Bojim se izaći na sunce zbor rupa u ozonu, bojim se disati jer ne znam kakve se kemikalije nalaze u zraku. Jeste li se vi morali brinuti za te stvari dok ste bili u mojim godinama”, pitala je djevojčica predstavnike svjetskih velesila koji su je zamišljeno i gotovo posramljeno slušali.

“Ja sam još dijete i nemam sva rješenja, ali želim da shvatite da ih nemate ni vi – ne znate kako popraviti rupe u ozonskom omotaču, ne znate kako vratiti istrijebljene životinje i ne možete vratiti šume koje su nekad rasle ondje gdje je sad pustinja. Ako ne znate to popraviti, molim vas, prestanite i uništavati. Ja sam samo dijete, ali znam da smo svi mi velika obitelj koja broji pet milijardi članova, odnosno 30 milijuna vrsta, i granice i vlade to nikad neće promijeniti”, odlučno je poručila mlada Vancouveranka.