e-Zabava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Login

Zaboravih zaporku

UNDER MELODY
Wicca 6ns21j
Wicca 27663141
Poll

Koji OS koristite na mobitelu (smartphoneu)?

 
 
 
 
 

Rezultati

Zagreb
Vrijeme
CURRENT MOON
Latest topics
» 15 najpoznatijih slika duhova
by Neptun uto tra 30, 2013 2:45 pm

» Dječak 'na nebu' upoznao sestru za koju nije ni znao
by Neptun uto tra 30, 2013 2:30 pm

» Upoznajte dijete koje u detalje zna opisati svoj prosli zivot!
by Neptun uto tra 30, 2013 2:22 pm

» Mačak koji predviđa smrt
by Neptun uto tra 30, 2013 2:18 pm

» Kakav to stvor baulja kanalizacijom?
by Neptun uto tra 30, 2013 2:13 pm

Keywords

stitch  lilo  


Wicca

Go down

Wicca Empty Wicca

Postaj by daria on sub stu 06, 2010 5:38 pm

Wicca je neopoganska moderna religija, postoji u raznim oblicima, a većini je zajedničko štovanje ženskog božanskog načela (Božice), i poštivanje prirode i prirodnih ciklusa. Duhovnost Božice najbrže je rastuća religija u Americi, američki časopis o misterijskim tradicijama objavio je da u SAD-u ima otprilike 500 000 sljedbenika Wicce, a u Velikoj Britaniji 110 000-120 000. Sljedbenici Wicce su većinom ljudi visokog obrazovanja i politički usmjereni ekologiji, trećinu čine muškarci, a u zadnje vrijeme sve je više mladih. Wicca nije ni na koji način povezana sa Sotonizmom, vjeruju u zakon privlačnosti, ravnotežu i harmoniju, snagu koja dolazi kroz znanje i progresivnu reinkarnaciju. Wicca se odnosi na religiju, štovanje Božice (ženskog aspekta) i Boga (muškog aspekta)no Božanstva su samo metafora koja služi za pojednostavljivanje,oni u biti vjeruju u ono nešto savršeno što sve pokreće( božansvenu energiju). Bogovi nisu personalizirana sila kao u Kršćanstvu.Vjeruju da je čovjekova života energija (duša) spojena sa energijom svega što nas okružuje ,tako da je čovjek dio priorde i priroda dio čovjeka. Ne povode se previše za nekim pisanim pravilima i dogmama, dakle nemaju svoju Bibliju, njihova uvjerenja se, kao i njihovi rituali sastoje od proučavanja prirode koja nas okružuje a time i prirode čovjeka. Rituali koje izvode i predmeti kojima se koriste su samo pomoćno sredstvo kojim se služe da bi lakše upotrijebili zakon privlačnosti.Takav predmet je naprimjer athame koji služi za usmjeravanje energije i iako je vjerojatno jedan od najvažnijih predmeta u ritualima može se i bez njega. Wicce ne vjeruju u pojam dobrog i lošeg jer vjeruju u prirodnu ravnotežu koja da bi funkcionirala mora sadržavati i dobro i loše. Glavno pravilo po kojemu se povode je : Ne naudi nikome, čini što te volja.Ne vjeruju u neki poseban sustav grijeha (samo dakle da ne smiju nauditi nikome ni na koji način) jer vjeruju da ih je priroda stvorila onakvima kakve ih želi pa se ne trude biti božanski savršeni već što više u skladu sa prirodom.

Božica i Bog:
Božica je podrijetlo svega stvorenoga na Zemlji.
Bog je poznat kao Rogato božanstvo (potječe od keltskog boga Kernunosa).

Najpoznatija je Dijanička Wicca koja se pojavljuje u Kaliforniji 1970-ih. Od svih religijskih pokreta koji su se pojavili tijekom 1960-ih, Wicca je najuspješniji.

Povijest

Wicca na staroengleskom znači šaman ili mudar. Utemeljitelj Wicce britanski je državni službenik Gerald Gardner. Wicca se nakon Engleske brzo širila Europom i Sjevernom Amerikom. Najbitnija knjiga za širenje Wicce nakon 1980-ih je Starhawk: Spiralni ples.

Wicca praznici

Wicca slavi osam glavnih praznika:
Samhain (31.10.)
Beltane (1.5.)
Imbolc (2.2.)
Lammas (1.8.)
Ljetni i zimski solsticij
Proljetni i jesenski ekvinocij

Rituali

U prvobitnoj Wicci nadahnuti su viktorijanskim okultizmom, a duhovni sadržaj temeljio se na starim paganskim religijama. Danas većina sljedbenika Wicce radi samostalno i stvara inovativnu religijsku praksu. Rituali se u biti temelje na psihološkom i prirodnom aspektu.Dakle koriste se ljudskom svijesti i podsvijesti te prirodnom iliti životnom energijom.

Simboli

Najpoznatiji simbol Wicce je pentagram. Pet vrhova pentagrama simbolizira pet elemenata (zemlja, zrak, voda, vatra i duh – akaša) ili čovjeka uronjenog u cjelinu postojanja.

Štivo

Spiralni ples danas je jedno od najpopularnijih štiva o Wicci. Drugi poznati i popularni autori su: Scott Cunningham, Sylver RavenWolf i Vivianne Crowley.


Preuzeto s wikipedia
daria
daria
Administrator
Administrator

Spol : Female
Broj postova : 242
Bodovi : 60142
Preporuke : 4
Rođendan : 15.10.1988
Registriran/a od : 11.10.2009
Godina : 31
Lokacija : Sv. Martin na Muri

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.