e-Zabava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Login

Zaboravih zaporku

UNDER MELODY
Razgovori s gorilom 6ns21j
Razgovori s gorilom 27663141
Poll

Koji OS koristite na mobitelu (smartphoneu)?

 
 
 
 
 

Rezultati

Zagreb
Vrijeme
CURRENT MOON
Latest topics
» 15 najpoznatijih slika duhova
by Neptun uto tra 30, 2013 2:45 pm

» Dječak 'na nebu' upoznao sestru za koju nije ni znao
by Neptun uto tra 30, 2013 2:30 pm

» Upoznajte dijete koje u detalje zna opisati svoj prosli zivot!
by Neptun uto tra 30, 2013 2:22 pm

» Mačak koji predviđa smrt
by Neptun uto tra 30, 2013 2:18 pm

» Kakav to stvor baulja kanalizacijom?
by Neptun uto tra 30, 2013 2:13 pm

Keywords

stitch  lilo  


Razgovori s gorilom

Go down

Razgovori s gorilom Empty Razgovori s gorilom

Postaj by Mato on pon vel 14, 2011 8:35 am

„Dobra životinja osoba gorila" riječi su kojima sebe opisuje gorila Koko. Njezina najdraža boja je crvena, a od igračaka su joj najdraži gumeni krokodil i platnena zmija. Ona razumije engleski govorni jezik, a sporazumijeva se koristeći znakovni jezik. O Koko su pisale prestižne novine poput New York Timesa i National Geographica, o njoj su pisane knjige i snimani filmovi, a znanstvenici pažljivo slušaju svaku njenu riječ. Upoznajte Koko u članku koji slijedi.

Razgovori s gorilom Img4d2f7190cbaea

Koko, ženka nizinskog gorile, rođena je 4. srpnja 1971. u zoološkom vrtu u San Fransiscu. Kao mladunče od godinu dana počela je učiti američki znakovni jezik pod vodstvom dr. Francine „Penny" Patterson.

"Kad sam počela podučavati Koko znakovnom jeziku, nisam znala koliko će napredovati. Postojala je tek pretpostavka da bi gorila mogla izražavati osjećaje i misli koristeći ljudski jezik ", kaže Penny. U početku su mnogi Kokini pokušaji da pokaže znak bili nejasni ili neprikladni. U dobi od tri godine većina njenih izjava bili su zahtjevi za hranom , primjerice „dati piće žedna", „ja kolačić", ili nekim oblikom stimulacije poput škakljanja ili ljuljuškanja. No, Koko je napredovala s učenjem jezika više nego bilo koja druga životinja. Danas njezin vokabular ima preko 1000 znakova, a razumije preko 2000 riječi engleskog govornog jezika. Sama započinje razgovore sa svojim čuvarima te slaže rečenice koje u prosjeku imaju tri do šest riječi.

Neki znanstvenici sumnjaju da Koko razumije značenje znakova, te smatraju da ih uči i koristi zbog to što biva nagrađena za to. Dr. Patterson tvrdi da Koko koristi naučene znakove na nove načine, čak i kad nema očite nagrade. Nitko Koko nije naučio znak „patka", no ona je sama združila riječi „voda" i „ptica" kad je prvi put vidjela patku na jezeru, a zabilježeno je još novih kombinacija znakova koje Koko koristi.

Kad pročitate tekstove osoba koji su se susreli s Koko, shvatite da je „osoba gorila" najbolji opis za Koko, gorilu koja je plakala kad je njen „mekani dobri mačak mačak" All Ball umro. Gorilu koja se ukrašava platnom na cvjetiće kad ima simpatiju. Gorilu koja, kad koristi plastičnu cijev da bi posrkala vodu iz posude, opisuje sebe kao „ja tužan slon".

Koko nije jedini inteligentni predstavnik svoje vrste. Ubrzo nakon početka rada s Koko, dr. Patterson je znakovnom jeziku počela podučavati i gorilu Michaela, koji je tečno koristio više od 600 znakova, a uz to

je i volio slikati. „Koko je užasna slikarica", sa smiješkom kaže dr. Patterson, „no Michael je bio nešto posebno". Prije 11 godina, Michael je umro od kardiomiopatije.

Projekt Koko započeo je bez financijskih sredstava, izuzev nekoliko privatnih donacija, i bez službenog plana istraživanja, a danas je najduže i najtemeljitije istraživanje inteligencije i ponašanja gorila ikad provedeno. Kokin i Michaelov intelektualni rast i razvoj, kao i fizički, bio je predmet intenzivnog proučavanja od njihove najranije dobi. Svi znakovi, kontekst u kojem su se pojavili, broj ponavljanja, sve što se događa tijekom komunikacije na znakovnom jeziku svakodnevno se bilježi. Koko je prošla brojne testove razumijevanja riječi, testove razumijevanja veze između objekata i riječi, kao i standardne testove inteligencije namijenjene dječjem uzrastu. Istraživanje je prošireno i na analizu glasanja gorila. Čini se da je ono što se nekad jednostavno smatralo „urlikanjem" u biti sofisticirani zvučni jezik, te da i nepodučavane gorile koriste vlastiti znakovni jezik. Istraživači su dosad primijetili oko 60 različitih gesti i isto toliko različitih zvukova.