e-Zabava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Login

Zaboravih zaporku

UNDER MELODY
Demon Lilith 6ns21j
Demon Lilith 27663141
Poll

Koji OS koristite na mobitelu (smartphoneu)?

 
 
 
 
 

Rezultati

Zagreb
Vrijeme
CURRENT MOON
Latest topics
» 15 najpoznatijih slika duhova
by Neptun uto tra 30, 2013 2:45 pm

» Dječak 'na nebu' upoznao sestru za koju nije ni znao
by Neptun uto tra 30, 2013 2:30 pm

» Upoznajte dijete koje u detalje zna opisati svoj prosli zivot!
by Neptun uto tra 30, 2013 2:22 pm

» Mačak koji predviđa smrt
by Neptun uto tra 30, 2013 2:18 pm

» Kakav to stvor baulja kanalizacijom?
by Neptun uto tra 30, 2013 2:13 pm

Keywords

lilo  stitch  


Demon Lilith

Go down

Demon Lilith Empty Demon Lilith

Postaj by Mato on uto pro 14, 2010 9:28 pm

Demon Lilith Whoisliliththedemongodd

Ovo je prica o Lilith, prvoj zeni. Prvoj Adamovoj zeni. Bog ju je stvorio, kao i Adama, od zemlje; jednake. Bila je slobodan i nemiran duh, i nije se htjela podciniti Adamu. Zbog toga Bog je protjera i ona pobjegne s nebesa i nastani se na obalama Crvenog mora, gdje je razuzdano zivjela, bludeci s raznim zlim duhovima, radjajuci dnevno stotine malih demona. Nakon sto su Adam i Eva protjerani iz Raja zbog grijeha koji su pocinili, Bog pozove Lilith da ih kaznjava kraduci i ubijajuci im djecu. Tako Lilith od odbacenika postade bic Bozji. Ona je nocni demon i svatko tko spava sam morao bi je se plasiti. Lilith ce vrebati djecu covjecju sve dok Mesija ne dodje na zemlju i ne protjera sve demone s lica zemlje.

TALMUD O LILITH
Lilith, ozloglaseni nocni demon duge kose. Lilith, zenski demon noci, ima ljudsko oblicje, ali takodjer ima i krila. Rabin Hanina govori: Nitko ne bi smio spavati sam kod kuce, jer tko god spava sam u kuci bit ce osvojen od Lilith.
Lilith, neodoljivu, dugokosu zenu - demona noci nalazimo u sumerskoj, babilonskoj, asirskoj, kanaanskoj, perzijskoj, zidovskoj, arapskoj i germanskoj mitologiji. U trecem tisucljecu prije Krista, u Sumeru, ona je isprva bila Lil, destruktivna oluja i vjetar-duh. Medju Semitima Mezopotamije ona je bila Lilith, koja se kasnije povezivala s rijecju Layil (hebrejska rijec za noc, od koje dolazi arapsko: Layl - noc), nocni demon koji opsjeda muskarce i zene koji spavaju sami, uzrokujuci erotske snove i orgazme u snu.
Do 8. st. pr. Kr., u Siriji, Lilith je nastala od onoga sto je zapravo bila Lamastu, vjestica cedomorka. U ovom obliku Lilith, demon i daviteljica, postala je znana u cijelom svijetu kao Vjestica, Babetina, Vampirica, Necista Zena, Baba Vracara, Kurva, a zvali su je i zmija, pas, majmun, sova, duh svih zivotinja koje gmizu. Ona je bila Adamova prva zena, zena Samaela Vraga i kralja Asmodaja, kraljica od Sabe i Zamargad, i cak je opcila s Bogom dok je Sekina (njegova zena) bila u egzilu.
Pokusaji da se potisne i zanijece Lilith datira od 6. st. pr. Kr., ali ona se uvijek vraca kao zavodnica i cedomorka, i nastavit ce to raditi dok ne dodje Mesija i ne rastjera sve neciste duhove s lica zemlje.

Demon Lilith Demoness

PORIJEKLO
Lilithino porijeklo seze jos u vrijeme prije vremena. Njezin izvor je u kaosu. Iako postoje mnogi mitovi o njezinom postanku, svi jasno naznacuju da je ona protusila, cimbenik ravnoteze, suprotnost i protuteza Bozjoj dobroti i muskosti.

SUNCE - MJESEC
Prema Zoharu, Bog je stvorio dva velika svjetla, Sunce i Mjesec. Dva se svjetla uzdizu na nebo zajedno s jednakim dostojanstvom. Ipak i Mjesec i Sunce boje se jedno drugoga. Nakon njihove svadje oko toga tko je vazniji, Bog upita Mjesec:
"Kako mala svijeca moze svijetliti u podne? Idi i smanji se." Mjesec, osjetivsi se ponizen, rece: "Zasto bih ja bio taj koji se mora smanjiti?" Tada se Mjesec ponizi i postade vodja nizeg reda. Od tog vremena Mjesec nema svog svjetla, nego svoje svjetlo dobiva od Sunca. Kad je Mjesec u dodiru sa Suncem, on je sjajan, ali cim se odvoji od Sunca, on smanjuje svoje svjetlo i svoj status.
Na pocetku Sunce i Mjesec bili su jednaki u dostojanstvu, medjutim da bi rijesio svadju, Bog ih razdvoji, a Mjesec natjera da se smanji i stane na celo nizeg ranga:
Dobro je da dva svjetla vladaju, vise svjetlo po danu i nize svjetlo po noci... Tako je dan u vlasti muskarca, a noc u vlasti zene. Postoje dvije vrste svjetlosti. Ona koja raste gore i zove se "sjaj svjetla", i ona koja pada dole i zove se "sjaj vatre".
Iako su obje svjetlosti nastavile vladati, Mjesec se jasno osjetio ponizen. Bozja intervencija u ljubavnicku svadju otela je Mjesecu slobodu izbora. Kao rezultat Mjeseceva ponizenja, rodjena je k'lifah (ili ljuska zla), tj. Lilith.


BOG I SEKINA; SAMAEL - VRAG I LILITH
Druga prica o Lilithinom porijeklu proizlazi iz nekoliko kabalistickih mitova o bracnom cetverokutnom dijagramu: Bog i Sekina; te Samael i Lilith. Ovdje je Lilith nastala uzdizuci se iz aspekta moci samog Boga, i to njegova najnizeg manifestnog oblika; iz njegove uskogrudnosti i osvetoljubivosti. Ovaj strogi, kaznjavajuci Bog srodan je s carstvom zla, simbolicno zvanim "talog vina", iz kojeg se iznjedrila Lilith zajedno sa Samaelom - Vragom:
Misterija nad misterijama: Iz mocnog sjaja Isakova mjeseca, iz taloga vina, pojavi se isprepletena mladica koja ukljucuje i musko i zensko. Oni su crveni kao ruza, i oni se sire po raznim stranama i putevima. Muskarac se zove Samael, i njegova zena je uvijek sadrzana u njemu. Kao sto su i na strani svetoga, tako su i na strani zla musko i zensko sadrzani jedno u drugome. Samaelova se zena zove Zmija, Bludnica, Kraj Dana.
Parovi su: Bog i njegov nedjeljivi zenski aspekt Sekina iznad; i Samael-Vrag, ukljucujuci Lilith - ispod. Tako Lilith, izlazeci iz ponizenja Mjeseca, izbacena iz Raja, zapostavljena, odbacena zenska kakvoca, postaje Vrazja nevjesta. Lilith je zapravo otpadnicki instinkt kojeg je poslao Bog da egzistira u nizim sferama u odnosima s covjecanstvom. Muskarci dozivljavaju Lilith kao zavodljivu vjesticu, demona koji dijeli smrt, majku cedomorku. Za zene ona je mracni dio njihove osobnosti koja se vjencala s Vragom.
Zohar dalje objasnjava da voda okrepljuje i hrani Lilith, a juzni vjetar siri njezin utjecaj, dajuci Lilith prevlast nad svim zvijerima na zemlji. Svaka tri sata u noci one se mogu cuti kako joj pjevaju. Lilith, duh svih zvijeri na zemlji i svakog bica koje gmize, upravo je ono animalno, instinktivno, prirodno koje osjecamo kroz zivot.

STARI ZAVJET O ADAMU, LILITH I EVI
Stari zavjet nudi dva objasnjenja o postanku zene. Lilith je rodjena u diskrepanciji izmedju ova dva mita. Povijesno gledajuci, diskrepancija nastaje otkad su Jahvini stovatelji pokusali oslabiti i unistiti moc Velike Bozice, koju je obozavala vecina religija u biblijsko doba. Kao i u mitu o ponizenju Mjeseca, Lilith crpi svoju energiju i moc iz suprotstavljanja i potiskivanja. Prvi mit koji govori o postanku zene u Knjizi postanka:
Na svoju sliku stvori Bog covjeka, na sliku Bozju On ga stvori, musko i zensko stvori ih.
Kabalisti govore da je Bog stvorio Adama kao dvospolca, s dva lica na suprotnim stranama, a onda je Bog prepilio Adama na pola i napravio mu dvoja leda, za svako lice po jedno. Lilith je zenski Adam, ili Adamah, hebrejska rijec zenskog roda za zemlju ili tlo. Tako i muskarac i zena vuku korijene od Majke Zemlje, a Bog im je dao formu. Zato su oboje jednaki i ravnopravni.
Drugi mit koji je stvorio diskrepanciju na racun postanka zene u Starom zavjetu jest onaj o stvaranju Eve:
I rece Jahve, Bog: "Nije dobro da covjek bude sam: nacinit cu mu pomoc kao sto je on." Tada Jahve, Bog, nacini od zemlje sve zivotinje u polju i sve ptice u zraku, i privede ih covjeku da vidi kako ce koju nazvat, pa kako koje stvorenje covjek prozove, da mu tako bude ime. Covjek nadjene imena svoj stoci, svim pticama u zraku i zivotinjama u polju. No covjeku se ne nadje pomoc kao sto je on. 'Tada Jahve, Bog pusti tvrd san na covjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra sto ga je uzeo covjeku napravi Jahve, Bog zenu pa je dovede covjeku.
Na to covjek rece:

"Gle, evo kosti od mojih kostiju
mesa od mesa mojega!
Zenom neka se zove,
od covjeka kad je uzeta!"

Svojoj zeni covjek nadjene ime Eva, jer je majka svima zivima.
Mit o Evi kao prvoj zeni potisnuo je Lilith iz prakticnih razloga. Eva, kao takva, bolje se uklapala u sliku zene kakvu je patrijarhat trebao. Ona je ovisna, seksualno pasivna, neaktivna, napravljena od muskarca, pa stoga i njegovo vlasnistvo. Lilith je slobodna, seksualno i zivotinjski neodoljiva, opasna i nesputana, ali zbog toga protjerana. Eva, koja je odredjena biti majka svih ljudi na zemlji i koja je napravljena od Adamova rebra, nije bila toliko mocna i iskonska kao Lilith s kojom se Adam sada susrece samo nocu s nokturnim erekcijama kad legne spavati.

Demon Lilith Lilithh

ZIVOT I DJELOVANJE
Slikama ponizenja, bijega i osamljenosti, s pratecim vatrenim bijesom i osvetom zavodnice i cedomorke obiluje cijela mitologija o Lilith. Najraniji biografski materijali koji se ticu Lilith pojavljuju se u starom tekstu zvanom Alfa Bet Ben Sira. Taj je rad Midras, aktivna imaginacija ili meditacija na biblijske mitove o postanku zene i muskarca. Ben Sira Midras razrjesuje sukobljene price o postanku prve zene. Prema Ben Sira:
Bog je oblikovao Lilith prvu zenu, u isto vrijeme kad i Adama samo sto je upotrijebio blato umjesto zemlje. Adam i Lilith nikad nisu pronasli mir skupa. Ona se nije slagala s njim u mnogo stvari, i odbijala je leci ispod njega za vrijeme spolnog odnosa, temeljeci svoj zahtjev za jednakost na cinjenici da su oboje bili stvoreni od zemlje. Kad je Lilith vidjela da bi je Adam mogao nadvladati, ona izusti zabranjeno ime Bozje i poleti u Svijet. Konacno, ona pocne stanovati u spilji, u pustinji na obalama Crvenog mora. Ondje se prepustala razuzdanom promiskuitetu, spavajuci s pohotnim demonima i svakog dana radjala stotine Lilima ili demonskih beba.
To sto se Lilith nije slagala s Adamom u mnogim stvarima nije neobicno uzimajuci u obzir njezinu mracnu, vatrenu, zensku, lunarnu prirodu. Ona ne zeli jednakost i istovjetnost u smislu identiteta ili stapanja, nego ravnopravnost kretanja, mijenjanja; ona zeli biti svoja prije svega. Isprva se Mjesec htio stopiti sa Suncem i uzivati u njegovu svjetlu kao sto nam govori Zoharski mit, ali, za kaznu, Bog ga je poslao
dolje da slijedi ljudske stope kao sjena. Kao rezultat tog protjerivanja Mjesec se ponovno rodio kao Lilith, vatreni i slobodni duh. Nakon toga ona spava s muskarcima svojevoljno, za svoje zadovoljstvo i moc.

LILITH ZAVODNICA
Kabalisti su opisali Lilith kao zavodnicu, bludnicu koja lijeze s muskarcima. Zovu je "Krivudava zmija" jer navodi muskarce na krivi put. Ona je slatkost grijeha, zli jezik. Zovu je necista zena, pa iako nema ruku i nogu za snosaj, jer joj je Bog odsjekao ruke i noge za kaznu sto je zavela Evu, ipak, Lilith sa svojim ukrasima izgleda kao da ima noge, ruke. Kabalisti kazu da ona moze zavesti muskarca preko misterija svojih ukrasa. Lilith napusta Samaela, muza svoje mladosti, i spusta se na Zemlju. Ondje ona spolno opci s usnulim muskarcima koji spavaju sami, uzrokujuci neciste, spontane, nocne polucije (Patai, 1980). Bog, plaseci se da bi Lilith i Samael napucili svijet demonskim potomstvom, kastrira Samaela. Nakon toga Lilith se vraca Adamu, mozda zato jer vise nije mogla zadovoljavati svoje strasti sa Samaelom ili zbog toga sto je jos uvijek sanjala o Adamu. Nakon izgona Adam je odlucio ispastati svoje grijehe tako sto se suzdrzavao imati snosaj s Evom 130 godina. Prema Rabinu Meieru u Talmudu, Adam je zamotao svoje bokove smokvinim listovima da bi sprijecio snosaj s Evom. Za to vrijeme Lilith je posjecivala Adama dok je ovaj spavao sam; zadovoljavala bi se penjuci se na njega, uzrokujuci poluciju. Bica koja su se rodila iz tog sjedinjenja zovu se "nesreca covjecanstva". Zohar dalje nastavlja da ce Lilith vrebati pored svakih vrata, otvora i kupaonice, te da ce nastaviti navoditi muskarce na krivi put. Lilith, krilati demon noci, nije samo zavodnica nego je takodjer i smrtonosna; Zohar pripovijeda o njoj kao nocnom demonu i vampiru:

I taj duh koji se zove Asirta uzbudi se... i otidje do zene koja je ispod svih zena. Ona je Lilith, majka svih demona. Muskarac moze postati zaposjednut tim zlim duhom koji se zove Asirta, koji se pripije uz tog muskarca i veze se uz njega zauvijek. I za svakog mladog mjeseca taj duh zla postane opsjednut s Lilith, i u to doba taj muskarac trpi zlo od duha, pada na tlo i ne moze ustati ili cak umire.

Neodvojivi element zenskog zavodenja ukljucuje ritualnu upotrebu lica, tijela, sminke, kose, nakita, odjece i mirisa da bi povecao svoju vjecnu povezanost s Lilith i njezinom moci zavodjenja. Talmud opisuje Lilith kao demona noci duge kose. Tradicionalno, zena je gledala na svoju kosu kao na ponos i slavu, jedan od aspekata njezine esencijalne zenstvene prirode. Vestalske djevice, nevjeste ortodoksnih Zidova, bile su primorane zrtvovati svoje duge, zavodljive kose. Zenska kosa je bila sjecena, vezana i pokrivana u nastojanju da je se odvoji od Lilithine seksualne moci zavodjenja. Biblija detaljno opisuje kako su Rut, Ester, Izabel i Judita upotrebljavale ulja, mirise, nakit i odjecu, isticale oci sminkom svaki put kad bi se morale suociti sa zastrasujucim, odlucujucim susretom s muskarcem. Ti rituali zenskog uljepsavanja su arhetipski povezani s Lilith i njezinom zavodljivoscu.


LILITH I EVINE KCERI
Zohar povezuje Lilith i Evu u njihovoj gresnosti i zbog toga u nekoliko navrata upozorava da muskarci moraju biti oprezni spram zavodljive Lilith kad lijezu sa svojim zenama: Ali, budi oprezan jer olicenje zla, Lilith, uvijek je prisutna u krevetu muza i zene kad spolno opce, kako hi ukrala kapljice sjemena koje su izgubljene - jer je nemoguce izvoditi hracni cin bez takvih gubitaka sjemena. "Mudri" i "uceni" ljudi znaju da je cak i propisani bracni cin, koji se izvodi u noc na Sabat, u opasnosti od Lilithine prisutnosti: To je noc u kojoj "sile zla", posto su se zamijenile sa "silama dobra", tumaraju svijetom, u drustvu sa svojim gostima i legijama, i upadaju u sva mjesta gdje ljudi izvode njihove bracne duznosti besramno goli, ili uz svjetlo svijece. Prema legendi, Bog je pokusao napraviti Evu neporocnu. Nastojao je izbjeci sve Lilithine kvalitete, ali nije uspio: Onog momenta kad je Bog trebao napraviti Evu, on rece, necu je napraviti od glave muskarca, da svoju glavu ne bi drzala visoko, u arogantnom ponosu; niti iz oka, da njima ne bi bacala urok; niti iz uha, da ne bi prisluskivala; niti iz vrata, da ne bi drska bila; niti iz usta, da ne bi brbljavica bila; niti iz srca, da ne bi zavisti naginjala; niti iz ruku, da ne bi nametljivica bila; niti iz stopala, da ne bi dangubica bila. Oblikovat cu je iz neporocnog dijela tijela, i svaki misic i organ iz toga cu napraviti. Bog rece: "Budi neporocna! Budi neporocna!" Ipak, usprkos najvecem oprezu koji je upotrijebio, zena jos uvijek ima sve mane koje je Bog zelio izbjeci. Daljnje slicnosti izmedju Eve i Lilith mogu se naci u Zoharu, koji kaze da je Eva kao i Lilith opcila sa Zmijom (Samaelom) te je i ona postala majka generacijama demona. Veza izmedju Eve i Lilith prikazana je u Zoharickom mitu, koji govori da je Lilith; Zmija-Bludnica potaknula i navela Evu da zavede Adama i da imaju snosaj dok je ova bila u menstrualnoj necistoci.

LILITH – CEDOMORKA
Evine kceri trpe dvije strane zenstvenosti. Eva - majka svih ljudi, s jedne, i Lilith, kao kaznjavajuci, djecoubilacki bic Bozji, s druge strane. Eva je zivotna, hraniteljska, majcinska strana zenstvenosti, dok joj je Lilith unistavajuca, smrtonosna krajnost. Kaze se da Evine kceri trpe Lilithinu bol za vrijeme svakog slabljenja mjeseceve svjetlosti. Lilith vlada Ekvinocijima i Solsticijima. Njezine moci su najvece na bioloskim raskrizjima zenina zivota: u pubertetu, za svake menstruacije, majcinstva i menopauze. Zena dozivljava Evinu i Lilithinu stranu svoje prirode u dinamici menstrualnog ciklusa. U prvoj polovici ciklusa vlada Eva; iscekujuci ovulaciju i moguce zacece, ona se osjeca otvorenom, susretljivom i opustenom. Kad se zacece ne dogodi, Lilith preuzima nadmoc. Nadu zamjenjuje ocaj i bijesna predmenstrualna vjestica odnosi je u usamljenost i gorcinu. Prema legendi, Lilith je zatrudnjela s Bogom, ali nije imala mlijeka u prsima, pa nije mogla roditi ljudsku djecu. Odatle i Lilithina ljubomora prema Evi. Zestina njezine ljubomore je zabiljezena u narodnom vjerovanju da je dovoljna kap Lilithine menstrualne krvi da ubije stanovnistvo nekoga grada, jer je puna gorcine i otrova. Rat izmedju Eve i Lilith plamti i na drugim stranama. Eva moze ispuniti sve svoje potrebe u vezi. Lilith ne moze. Ona mora prekinuti i pobjeci. Ona odbija ovisnost i pokornost. Ona mora biti slobodna, kretati se i mijenjati.
Zbog svoje ljubomore prema Evi, Lilith ubija djecu covjecju:
On, stvori Adama i dade mu partnera. Lilith, vidjevsi Evu kako mu se pripija sjeti se njegove nesvakidasnje ljepote i pobjeze odatle... i zivjela je na obalama Crvenog mora dok Adam i njegova zena nisu zgrijesili. Onda je Gospod, blagoslovljen budi, posalje da od tog dana iskaljuje svoju osvetu na djecu covjecju.
Price o Lilith kao cedomorki prepune su kontradikcija. Ona je u isto vrijeme Lilith, koja se igra s dojencadi dok ona spavaju uzrokujuci njihove snove i smijanje u snu. Ipak ta ista Lilith takodjer uzrokuje epilepsiju, gusenje i smrt one dojencadi koja su dosla od strane "necistog".


LILITH I VELIKA BOZICA
U rana biblijska vremena izraelski narod se, osim svemocnom Jahveu, cesto molio i prilagao zrtve raznim idolima i bozicama kao sto su Aserah i Astarta, ostaci kulta Velike Bozice koja se obozavala u predbiblijskim vremenima. Velika Bozica je bila vladarica misterija zivota, smrti i ponovnog rodjenja. Njezina moc i utjecaj bili su veliki problem za duhovne i vjerske vode Izraela. Osim toga, Velika Bozica je predstavljala jak, mocan zenski princip spram Jahvea, mocnog muskog principa. U tadasnjem izrazito patrijarhalnom izraelskom drustvu nije bilo mjesta za Bozicu, pa je jedini nacin istjerivanja Bozice iz kolektivnog pamcenja naroda bio zaborav i sotoniziranje. Bog Jahve preoteo je Bozici vlast nad stvaranjem i unistenjem, a Lilith je plod njezinog sotoniziranja. Tako se mit o Velikoj Bozici razbio na dvije oprecnosti. Na jednoj strani bila je Lilith, mocna, slobodna i svoja, i to u negativnom, zastrasujucem smislu kao cedomorka, daviteljica i zavodnica; a na drugoj Eva, poslusna, ovisna, pasivna, ne-mocna, ali opet gresna. Takvo uredjenje bozanstvene hijerarhije i zakona bio je temelj i legitimitet za polozaj i zivot zene sve do danasnjih dana. Lilith je prava nasljednica Velike Bozice jer posjeduje niz njezinih odbacenih vrlina. Prva od tih kvaliteta je lunarna svijest; povezana s ciklusima rasta i pada: zivot, smrt i ponovno rodjenje. Bozica je nevjesta, majka i ruzna baba; Lilith je djecoubojica, zavodnica, majka demona. Druga odbacena kvaliteta je Lilithina seksualnost, njezina instinktivnost i tjelesnost. U patrijarhalno doba na zenu se gleda kao na majku, njezina seksualnost je limitirana na propisani bracni zagrljaj ili je idealizirana djevica kao Djevica Marija. Lilith nije nijedna od njih. Lilith je kurva i zemlja. Njezina seksualnost pripada samo njoj. Treca odbacena kvaliteta jest unutarnje, instinktivno znanje i iskustvo, nasuprot logici i zakonu. Lilith zna magicno ime Bozje i usudjuje se upotrijebiti ga. Ona ne mora otimati mocne rijeci od Boga, ona ih vec zna. Lilith je proizvod svijesti patrijarhalnih otaca o zenskoj seksualnoj moci i muskoj "slabosti" spram nje. U seksu se skrivalo jedino preostalo polje zenske potencijalne dominacije nad muskarcem (politika, ekonomija, religija su vec bile u njihovim rukama) koju su oci pokusali ili potisnuti. i kroz aseksualnost Eve i Djevice Marije) ili sotonizirati (kroz Lilith).


VJESTICE (Ili zene koje vole slobodu)
"Prica dalje kaze da je Lilith sa najmladjom kcerkom prosla Helespont i iz Azije stigla u Europu. Tamo se skrivala od lokalnih ljepotica koje su trazile od nje savjete. Imala je vec iskustva sa egipatskom ljepoticom Izis, sa asirskom Istar, babilonskom Astartom da im pokaze mudrost prema njihovim muzevima koje je kasnije u pricama narod proglasio svojim bozicama! Ali to je bio dio njene sudbine: Lilith je nastojala da pomogne bar tako i bar nekim zenama; u Grckoj Afroditi, u Rimu Veneri... i jednoj svojoj zemljakinji Mariji iz Nazareta, koja je na veoma cudan nacin donijela na svijet osobu, Isusa, kojeg su proglasili Lilithinim bratom - jer prosirio se glas da je Isusov otac sam Bog! To je Lilith naljutilo toliko da se njen gnjev njene duse cuo do samog Pakla.
Oslusnuvsi svojim djavolskim sluhom Lucifer-Satana izasao je iz podzemlja i savjetovao je:
-Pa pobogu, draga Lilith... Ti umjesto da pomognes sebi i toj kcerkici ti govoris kcerima covjecijim kako da budu mudrije prema svojim muskrarcima. Zasto ti ne ustanovis svoju vjeru, svoj kult, svoj - svijet! Ti si Zena, ti si prva zena, tvoj je prirodni element voda, obavijas svojim elementom sve moguce, iz zraka, iz dubina, ti vlazis i natapas svojom zivotnoscu svakog muskarca, podarujes im mogucnost da postanu ocevi, jer bez tvoje vode oni ne bi mogli postati ocevi. Kako ne shvatas da si ti ta koja je zene nacinila slicnim Bogu jer dajes zivot. A to je prije mogao samo Bog... Tvoj je i Mjesec koji uslovljava tim obicnim smrtnicama njihovu mjesecnicu... Ti mozes da vladas time nad zenama! Uputi se dalje na sjever, u germanske zemlje i posadi sjeme svoje vjere, jer tamo nema zena koje se smatraju bozicama. Ovo ti kazem iskreno i cisto - i neces se pokajati.
Nazalost Lucifer, koji je i sam samo muskarac nije predvidio da je Bog uredio svijet u kojem ce vladati muskarci. Ali bilo je kasno, ovaj put za Lilith. Ona je stvarno ustanovila svoj kult, koji je nekoliko stoljeca kasnije postao nesto kao zabranjena religija - vjesticarenje. Da, Lilith je pocela da se slavi kao bozica svih vjestica u Europi, a otkricem zapadnih kontinenata i tamo. A vjera vjestica propovijedala je samo slobodu, nesputanu slobodu izrazavanja licnosti svake zene. Ko su bile vjestice, zapitat ce se mnogi? Vjestice su bile one mudrije zene koje je je dotakla suza Lilith kada je ona umirala, koje su vremenom shvatile da ne trebaju robovati muskim zakonima prirode i drustva i koje su rekle zenama: -Ne dozvolite muskarcima da vas gaze. Vi vrijedite isto kao i oni, ako ne i vise. Oni samo posade zivot u vas, a vi ga dajete! Vi ste jace, mada oni uvijek isticu pravo jacega da opstane u drustvu. Dakle opstanite u njihovom svijetu iako vas smatraju slabijim spolom. Tada su zene digle svoj glas protiv nepravde prema njima. I muskarci su ih odmah proglasili nemoralnim, bogohulnim bicima, zacaranim od samoga Satane, robinjama njegovim i poceli ih proganjati i spaljivati na lomacama sirom Europe i Amerike. Optuzivane su za nerodne godine, za poplave i pozare, za kugu i gubu, za suse i najzede skakavaca, za natprirodan blud sa samim Satanom koji je sve to nijemo gledao i plakao od muke urlicuci u Paklu svaki put kada bi se jedna zvijezda – jedna dusa spaljene vjestice bespotrebno nasla u Paklu. Urlikao je:
-Moj put do Pakla vodio je cestom koja je bila poplocana dobrim namjerama! Boze, ti si kriv, ti si grijesnik!! Nisu zene krive!!! Boze, kako si nesavrsen svijet stvorio..."

ASPEKTI LILITH
Mitoloski aspekt: Lilith, najstarija zena ili po nekim legendama prva Adamova zena, starija i od Eve. Madona je zna koja je postala bozica, Eva je grijesnica, a Lilith? Lilith je "grijeh sam po sebi", pod uslovom da se plasimo svoje savjesti (sopstvene prirode). Lilith simbolizira mrak, tamu, prapocetak, strast, pozudu, razornu snagu, seksualni i rusilacki - destruktivni nagon.
Psiholoski aspekt: sa aspekta ciste moralnosti trebalo bi je ekskomunicirati, ali to je na srecu nemoguce (teorijski i prakticno). Lilith i njena snaga mogu da se probraze, ali samo ako se prethodno upoznaju, prihvate i afirmiraju. Dakle, Lilith postaje "grijeh", ako odbijamo spoznaju i prihvatimo sebe bez ikakvih predrasuda -- svatko ima svoju "tamnu stranu licnosti". Osporavana ili potiskivana, ova energija postaje: destruktivna i rusilacka; dovodi do frustracija, potiskivanja seksualnih potreba, kompleksa inferiornosti, histerije i opce emocionalno-seksualne nezrelosti. Medjutim, ako je pravilno afirmiramo energija se preobrazava u kreativnu snagu, osobnu nezavisnost i karizmu. Lilith je vrsta energije u covjeku koja odbija da robuje moralnim predrasudama. Ona je sloboda, tj. nagoni covjeka da se ostvari kao "slobodna osoba", u skladu sa svim svojim karateristikama i nagonima.
Astronomski aspekt: Lilith je planetoid, blizi je Zemlji od Mjeseca, ali je sporije obilazi. Kruzi oko Zemlje u ciklusu od 124 dana. Otkiven je 1618.god.
Astroloski aspekt: Lilith ili Crni Mjesec, prvobitno je proglasena za "malefika", tj. planetu razaraca. Medjutim, boljim upoznavanjem njenog karaktera sada se vjeruje da ona upravlja nesvjesnom energijom (kao i Pluton); Lilith je sirova snaga nagona (slicna Marsu), ali mnogo produbljenija, samim tim i mnogo jaca. Za razliku od Marsa, Lilith ne priznaje nikakvu bolecivu emocionalnost, naglasenu sentimentalnost i patetiku. Zatim, dok Uran opcinjava bljestavom elektricnom svjetloscu, Lilith fascinira "tamnim svjetlom". Natalna astrologija: U analizi natalnog horoskopa treba posmatrati polozaj Lilith u odredjenom sazvijezdju, zatim polozaj u odredjenoj u kuci, kao i aspekte koje pravi sa ostalim planetama i istaknutim tockama natala. Naravno, sve zajedno doprinosi kvatiteti tumacenja i kompletne realizacije osobenosti kroz sve aspekte njenog moralnog, emocionalnog i seksualnog zivota.

autor: A. Pikic

____________________________________
Opera, the fastest and most secure web browser
Mato
Mato

Spol : Male
Broj postova : 1522
Bodovi : 69703
Preporuke : 41
Rođendan : 08.09.1988
Registriran/a od : 08.10.2009
Godina : 31

http://www.e-zabava.tk

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.